diumenge, 8 de juliol del 2007

La campana...


Vaig a donar-vos ànims!.
Segons diuen la majoria de gurus de l'entrenament, la immensa majoria de nosaltres som capaços amb la motivació, l'entrenament i el sacrifici que això comporta (pensar menys amb la família, els amics i sobretot amb la feina) d'encadenar 7c!!.
Que guay!, pensareu alguns... però anem a pams.
Hi ha gent, com el Graham, el Sharma, els germans Huber, Menestrel, Petit, etc, que han estat especialment agraciats per la genètica. Sembla ser que tots ells tenen en comú varies coses; una força "d'agarre" màxima, una excepcional potència al tren superior i una extraordinària resistència dels tendons flexors del avantbraç!. Aquests venen de "fàbrica" amb unes condicions que són superiors a les que tu i jo per exemple, podem mai ni tan sols somiar tot i dedicar 24 h a l'escalada durant anys.
Ara be, no desesperem!. Tot i mancats de la majoria d'aquestes qualitats, (mai no farem un 8c+), som el suficientment normals la majoria, per arribar a encadenar el "modest" nivell indicat al començament de l'article. Diuen aquesta gent (els gurus), que optimitzant dos aspectes fonamentals com son la tècnica i les capacitats mentals, s'arriba a escalar setè grau amb molta solvència. Suposem que es donen les condicions de disponibilitat i fanatisme necessari (i una certa ausència de lesions, es clar).

Be doncs, si us fixeu am el gràfic que encapçala l'entrada podreu entendre del que estem parlant... penseu però, que aquells que estan a les dues parts mes marginals de la gràfica (aquelles més properes a la horitzontal) són els individus més mal o ben dotats, i que tan sols representen un 1x1000 de la població escaladora. La resta, es a dir nosaltres, tenim opcions d'arribar!.

Perdoneu la mala qualitat del gràfic, però crec que això era el que menys importava en el resultat final del article. 
Ja ho sabeu, us queda una excusa menys per no fer grau!.

23 comentaris:

un tal Pinxo ha dit...

eeeehhhh....eeehhh... que jo estic dotat...12cm de rabo...jajajaj

Unknown ha dit...

La veritat és que llegint aço m'has
donat anims..

Josep Barberà. ha dit...

per aixo ho publico!.realment estem prou lluny en grau del que el nostre "potencial genetic" diu...
agraeixo els comentaris,tambe me donen anims.aixo de escriure i no saber si hi ha algu llegint-ho,no es nassa engrescador.animeu-vos a dir-hi la vostra!.

Anònim ha dit...

Campana de Gauss li diuen

Bon article!

Josep Barberà. ha dit...

bueno,bueno...veig que t'agraden les matematiques!.gracies,intento fer-los curts i concisos,per enganxar al maxim la peña,i esperar que tornin a visitar-la.
et conec?

Anònim ha dit...

No, crec que no. No em moc gaire per Amposta...

Soc més aviat de BCN+Berga

Lai ha dit...

bones,
je,je... 7c! :-O no m'interessa fer 7c... però 7a sí! :-D tanmateix no m'interessa prou ja que no hi ha manera que vagi al plafó ni fer friki! :-S és un voler una mica "descafeinat"...
Bé... el que comentes a l'article és ben cert... la meva parella, sense entrenar, només anant a escalar esportiva cada cap de setmana i sempre que podia, va passar del 6a al 7a a vista, i del 7a al 7b+ en 4 setmanes d'entrenament! enveja podrida! :-(
bon article i bon blog!

Josep Barberà. ha dit...

Hola...La teva parella es home o dona?.ho dic perquè si es dona vol dir molt probablement que estem davant un possible mutant.S'ha d'aprofitar!.
Si es home,d'altra banda,entra dins de la normalitat.Tot i que encarrega-te'n també de felicitar-lo de part meua.
Vigileu amb les lesions...i disfruteu de l'escalada.

Lai ha dit...

:-D doncs home... a 1a vista sí que sembla una mica masclista el comentari... fins que he llegit l'aclaració de les prioritats de les dones. :-)
Rellegint el post que he penjat abans, m'he explicat fatal. Volia dir que un any, sense entrenar, va passar del 6a al 7a a vista. I que després,entrenant, va arribar al 7b+.
En fi... sí que és cert que no és comú veure a dones fanàtiques, però pk encara no és un esport 50/50 homes-dones. L'altra dia parlava això amb el Novato i deia que les dones fanàtiques encara són pitjors que els homes... no sé... suposo que més q de gèneres té a veure amb caràcters... a part de les coses que comentes de motivació,etc,etc... jo crec que aki està la clau, estar motivat... jo no vaig 7c pk no estic motivada que sino.. je,je,je... estic de conya!no em pujo ni una cadira! :-D

Josep Barberà. ha dit...

Ara em quedo mes tranquil.
Jo en conec una de prou fanàtica,(ha arribat fins a 7b)i creu-me,en renecs,paraulotes i mala llet no la guanya gaire gent!.
Salut,fanatisme i a tibar!.

Fer ha dit...

No sé, no sé.
La campana de Gauss es cierta cuando se miran estadísticas grandes. Pero en tu caso has puesto una escala en el eje x más que discutible. No creo que la media esté en torno al 7b/7c. Sería como decir que la media de los maratonianos hacen 2:30.

Lo de la pareja de Lai, increíble.

Slds.

Josep Barberà. ha dit...

Que tal fer?.pensa que el dibuixet esta fet a ma alçada i es molt orientatiu...Prop meu tinc uns quants exemples del que dic a l'article(nomes cal que mires el noi de la lai).no dic enlloc amb quin espai de temps es pot aconseguir aquesta dificultat,això dependrà d'un bon grapat de factors(temps,lesions,sort en l'elecció de les vies,vida familiar,edat d'inici de l'activitat,etc).Ni tant sols parlo de que vol dir exactament aixo(tant sols podria ser,encadenar alguna vegada en la teua vida un 7c ben treballat).
Creu-me si et dic,que el primer que hom ha de fer per arribar-hi,es apuntar en una llibreta, que està disposat a sacrificar de la seva vida (més diners,bona posició econòmica,aquell cotxe que tant m'agrada)no se,apunta el que vulguis,es un primer pas per aconseguir-ho!.
M'agradat que hagis triat el blog per dir-hi la teva...si mai arribo a fer-ne un(de 7c),prometo avisar-te i dir-te com ho he aconseguit!.
Una bona abrassada.

Fer ha dit...

Gracias Josep. Tomo buena nota.
¡Ánimo con tu 7c!
Slds

lo company del Mus ha dit...

vinga Josep, que la "Velvet" de roca Blanca ja esta consolidada com 7c.
leña al mono hasta que rompa la cadena.

Josep Barberà. ha dit...

Per ganes no serà.Ara el mes important es saber que tinc exactament al dit,per poder cuidar-lo,mimar-lo per a que es posi be.Estic pendent d'una segona RNM que m'han fet a tarragona,vorem que em diuen el dia 18.
De moment no serveix ni per furgar-me el nas!.

Anònim ha dit...

Totalmente de acuerdo con Gauss, peor vamos a ir más allá, yo me considero dotado para la escalda y tengo cualidades desde que empece, pero vamos a introducir otro factor, la motivacion, en mi caso casí hace dos años que no toco un plafon no tengo por donde vivo, pero con la motivacion que tengo he conseguido hacer cosas con mas soltura que cuando tenia el panel al lado de casa, y eso viene dado por lo motivado que estoy ahora, si podeis mirar la entrevista de sharma que le han hecho en la climbing a lo largo de diez paginas via Web, hay esta la clave incluso lo de sus gritos, yo hace años que lo aplico espontaneamente y aqui sharma le da el sentido que tieneigual que hacia Bruce Lee, totalmente de acuerdo, hechar un vistazo al articulo.

Josep Barberà. ha dit...

Ho miraré!,Gràcies.

Unknown ha dit...

Em keda el consol sense fer cap estudi que tots estem dotatats per fer A5. L'únic que cal és poder aixecar un martell (que si fas IV+ ja pots fer) i matxacar alguna de les neurones sanes que tenim. Menus mal, casi m'havia agafat un bajon!!

Anònim ha dit...

Josep,
T'has deixat algo que encara pot donar més anims.

Quan arribes a l'alçada del 7b+/7c, si veieu el grafic, després, assolir els graus superiors és un "plis-plas" doncs, si us fixeu, fot una baixada de "cullons"

jaumeplanellpiqueras ha dit...

Doncs jo fa anys que em moc pel 6b i d'aquí no passo, cal dir que ja tinc una edat i que m'he fotut força pinyes amb el que el coco hi fa molt, però vaja que no he perdut l'esperança de fer els 6c's algun dia...

Josep Barberà. ha dit...

Der Kletterer;

Hòstia,seria interessant estudiar la corva que sortiria als artificiers!.No ho havia pensat mai...Hummm.

Birdio;

Els que arriben a fer aquestos graus,són un fanàtics de collons.Suposo que apretar una mica més en l'entrenament,tampoc no els hi deu vindre de molt!.

Jaume;

Per fer 6cs i més,deixa una temporada la clàssica,tancat un cop a la setmana al plafó i fes només esportiva...Això no falla,creu-me!.
És qüestió d'establir prioritats...

Llorenç ha dit...

Ups!!!! impresionant i dicifil de creure!!! quina mandra entrenar!!!

sols una cosa, la coordenada de les Y mostra el grau màxim de cada escalador no? per que si marca el grau asolit entenc que tots els que fan 9a també fant IV!!!! llavors no quedaria una campana de Gauss sino una linea descendent amb tendencia a zero.

Josep Barberà. ha dit...

L'eix y indica la quantitat de gent que pot arribar a fer(o farà algun cop)un determinat grau,indicat a l'eix x.
Per exemple;Hi ha molt poca gent,que sent escaladora assídua,no passi MAI de IV+/V grau.La mateixa que teòricament amb tots els condicionants a favor...genètica,motivació,temps,ausència de lesions i entrenament faran 8c o més!.
Espero haver-te aclarit alguna cosa.
Salutacions...