dimecres, 28 de maig del 2008

Una mica de paciència.


Es nota que plou.
Aquest mes de Maig he batut tots els records en nombre d'entrades al blog.
I això és mala senyal, per que vol dir que faig poca activitat de muntanya.

En canvi, aquest aspecte afavoreix la creació de posts, i això és bo(vull suposar) per qui entra periòdicament a la pàgina i espera trobar novetats!

Amb aquesta entrada inicio una nova sèrie d'articles relacionats amb l'entrenament com a protagonista. La particularitat d'aquestos textos es que compartiran títol al blog de blogs, apareixeran tots sota la denominació "Entrenaments d'anar per casa (I),(II),(III)",etc. La denominació específica de cada tipus d'entrenament analitzat, apareixerà a la capçalera de l'entrada respectiva a la pàgina personal.

No sé si ho he explicat be, és igual...

Quines característiques tindran aquestes entrades?... La senzillesa amb els plantejaments i les rutines d'execució. Seran petites pinzellades, coses que sabem que funcionen prou be per qui decideix posar-les en pràctica(que és el que més costa).
Podran practicar-se aïlladament en cada sessió d'entrenament, o be complementar-se amb una, dues o més rutines, per complementar una pràctica més complerta.
Ull però,necessitareu un plafonet,per petit que sigui!.
I el ordre, quin serà?...Ummm, no n'hi haurà cap. Els capítols aniran sortint sense ordre ni concert, però seguint unes senzilles pautes i recorrent després, a la consulta d'aquest lloc virtual, podràs lligar fils ràpidament.

I aquí vull fer un petit incís.
Molta gent és la que es penja entre setmana d'algun rocòdrom. D'aquesta gent, quanta realment és la que planifica o al menys, intenta estructurar les sessions?.
Ben poca.
I aquí és on prenen especial importància aquesta sèrie de capítols. Al ser coses exemptes de complicació, fàcils de assimilar, recordar i sobretot, posar en pràctica... hom pensa que fins i tot és possible, que algú provi de seguir-les!.
Molt important seria també, que en el moment de començar aquestos exercicis, estessiu sols o al menys, no us deixéssiu arrossegar per l'excés de testosterona i fanatisme que es transpira(mai més ben dit)en aquestos rocòdroms quan la multitud de nivells existents, i les propostes del tipus
- prova aquest pas,veuràs que guapo! -
,fa que tot aquest plantejament se'n vagi en orri.

Un apunt final.
Cal tenir en compte que tota sessió diària d'entrenament té que seguir una estructura bàsica mes o menys lògica, amb les variacions que la particularitat genètica de cada individu dictaminin(uy,quina paraulota m'ha sortit!).

- Activació i calentament.
- Tècniques gestuals i de posicionament en diferents angles.
- Potència i força(en totes les seves variants i/o subdivisions).
- Resistència específica(idem anterior).
- Continuïtat(el mateix que abans).
- Treballs específics de compensació.
- Desactivació o tornada a la calma.

Com no em canso mai de dir, això és el producte de moooltes hores de lectura i reflexió personal. Per tant sé que no invento la pólvora.La majoria de coses que posaré estan ja inventades i escrites fa molt .
Tot el que dic és subjectiu a més no poder, i estic obert com sempre,a d'altres opinions.
Puc estar equivocat. Amb el temps, tècniques d'entrenament presentades com la "solució definitiva"s'han demostrat errònies i fins i tot, altament lesives.
De vosaltres depèn, agafar allò que us sembla interessant i rebutjar o no, aquella informació confusa o contradictòria.

El que si és culpa meva, és la manera de contar, presentar i estructurar aquestes coses.

Ja m'he tornat a enredar, volia fer una entrada curteta.Sembla que com sempre, he tornat a fracasar!.
Fins un altra, no tinc més ganes d'escriure...

6 comentaris:

Gatsaule ha dit...

Tot això de l'entrenament en rocòdrom, encara no sé si se m'en fot o si se m'en carda....

Amb això vull dir que no et penso fer cas, però que et llegiré, que de tot se n'aprèn !

Però pensa que potser para de ploure abans que no hagis acabat la sèrie !

Josep Barberà. ha dit...

M'agrada que siguis sincer...i no vas errat amb el raonament de "no fer-me gaire cas".

Be Gatsaule,jo encantadíssim de que al menys dediquis uns minuts diaris a llegir el que escric!.

Això va per llarg,no sé encara quan posaré la primera entrega de la sèrie...ni tant sols tinc clar quina serà la 1ª,ni quantes entregues tindrà!.
Hi han moltes coses alhora bullint dintre la closca.
Segur que per quan hagi acabat,el decret de sequera s'haurà activat i desactivat al menys,dues vegades més...qui sap.

Aniré posant-les al ritme que el cos(o l'avorriment)dictin.
Una abraçada.

TRanki ha dit...

JOer Gatsaule...avui t'has llevat almogàver eh?

Ei Josep, com a FANATIC et diuré que FLIPO amb la penya que fa ecrts progressos i com ( edat apart), allò que a mi em costa un dinàmic aleatori va un "entrenat" i s'ho curra amb un bloqueig i magnesiant...

tantmateix cal reconèixer que l'ENTRENAMENT PLANIFICAT és precisament això: ENtrenament i planificació.

Molts escaladors ( legitims si més no), trobem en l'escalada una manera de divertir-nos, de viure i de veure el món..i el fet de incrementar resultat és a base de DIVERSIÓ. en quant a PLANIFICACIÓ, la veritat es que em costa planificar-me el dia..si a sobre he de planificar escalades, cicles i fases...bé...encara ho veig difícil.

EL QUE TINC CLAR ( gatsauleeee, escoltaaaaa!) es que sense aquests mètodes la majoria de fANATICS no passen de ( a tot estirar) 8b i amb mil pegues, i en la seva època més juvenil...res a veure amb la gent que s'esmorza els 8a's calentant...

A partir d'aqui et diré que fer s`peries de moviments, descansant minuts, o escalant QUNA TOCA a vista o a bloc quan tens un projecte al cap, o un colega assenyalant un canto bow amb la fusta...pos que fa una mica de cosa aixo de entrenar planificat...


Tantmateix qui pogués ( per temps i motivació...)

El que NO ES PUBLICA és algun entrenament planificat LINUX ( lliure i interactiu)..es veu que si no pagues aqui hi ha un secretisme del copón...

Salut bow

Josep Barberà. ha dit...

Que m'agrada que enraoneu d'aquesta manera les postures!.

Estic molt d'acord amb el que dius.Cadascú practica aquesta activitat d'una manera diferent,i tot és totalment vàlid.
Si m'he decidit a iniciar aquesta tanda de entrades(be,encara no he començat),és precisament per que la meva visió de l'escalada no difereix pràcticament gens del que tu comentes.
Planificació?...no cal.Optimitzar una mica el temps que invertim tancats en un plafó?,podria ser interessant,per què no?.
Intentaré explicar coses concretes i fàcils de seguir,més que res,per que la gent que ho llegeixi,no prengui mal fent l'onso seguint al peu de la lletra taules d'entrenament que poden ser vàlides per un tipus de gent concreta,però gens extrapolables a la gran majoria de penya.
La feina,la parella,els problemes...la gran majoria de nosaltres no podem estar tot el dia tancats en un laboratori rumiant com collons millorar els resultats en l'escalada.

Si aconsegueixo fixar 4 conceptes bàsics,donar algunes pautes per no confondre's amb tantes dades que circulen per multitud de manuals i webs...jo,content!.

Serà tot molt bàsic.(si aconsegueixo ser més breu en les entrades,cosa gens fàcil en el meu cas)

Espero que seguim contrastant conceptes i millorant entre tots l'experiència i la "performance".

Sobretot que tingueu bona salut per seguir fotent-li ben fort,una abraçada Oriol.

Fer ha dit...

Tiene buena pinta lo que nos presentas.
Veremos.

Iban Bessa ha dit...

si per publicar consells per millorar l'entrenament o per fer-lo més productiu has d'esperar que plogui encara acabarem fent la dansa de la pluja!!!
ànims q tens lectors impacients