dissabte, 17 de maig del 2008

Posa-la...i xapa-la!


Fa mesos que em volta pel cap.Digueu-me inquiet(d'altres em diuen toca-collons).

Quan vaig començar a escalar i em van ensenyar a utilitzar el material bàsic per practicar això(ara fa exactament 5 anys),no podia imaginar que qüestionaria un estri tant familiar i quotidià com aquest.

Seguia com sempre.
Les utilitzava tal i com les havia comprat...Fins que un bon dia del mes de Març passat,el destí,la casualitat,o pot ser només una coincidència(ves a saber)van fer que finalment em decidís a fer-me aquelles preguntes que tant temps m'havien estat turmentant(metafòricament,es clar).

Via Topaià 6b+.Amb una travessa horitzontal cap a la dreta que dura 3 xapes,sector Cabernet, Margalef.
El Ferran posa la cinta a la última xapa d'aquest bonic tram horitzontal abans d'enfilar el darrer tram,ja decididament ascendent i rectilini fins la R.Amb un gest enèrgic,demana corda per xapar-la...et voilà!,veiem tots tres(la víctima,Sebas l'assegurador i jo, espectador d'excepció)com ell mateix treu la cinta ja col.locada i xapada a l'anterior ancoratge.

Allí mateix vam començar a fer un estudi previ analitzant el que havia passat,preveient el que podia passar amb el cas contrari(travessa a esquerres),arribant a una sèrie de conclusions inicials,que em van animar a aprofundir una mica més en el tema.

Durant tot aquest temps(i mentre escalava),he anat madurant el tema.A saber:
Travesses a esquerra i dreta amb;
-Parabolts ben i mal expansionats(espàrrecs trets fins a 3 cm de la femella).
-4 marques distintes de xapes,i també de casolanes.
-Químics.
-5 marques de mosquetons distints.
-Cintes llargues,curtes.
-Assegurances ben posades i d'altres posades en llocs amagats on el gatell tocaba a la roca o feia palanca a sobre la mateixa (i quedava per tant,obert o en situació precària).
-Etc...

A més,he inclòs en l'apartat pràctiques sobre el terreny,diverses caigudes laterals amb la xapa als turmells per acabar de creure'm aquest raonament.

Be doncs,tenint en compte que tothom sabem com posar un mosquetó quan la via no segueix un línia recta i ascendent,(condició bàsica per a que tot això sigui aplicable)dir-vos que des de fa unes tres setmanes he decidit modificar la distribució inicial dels mosquetons.Es a dir...escalo amb cintes exprés on cadascun dels dos mosquetons miren en un mateix sentit.
I el resultat no pot ser més satisfactori...de moment!.


Si,ja sé que no he inventat la pólvora ni res semblant.Buscant per la xarxa he vist que hi han diversos fabricants de solvència contrastada,que fa temps presenten als seus catàlegs,conjunts d'exprés muntades d'aquesta manera.

Això ho he vist després de fer tots aquestos raonaments,buscant elements externs que corroboressin o no,la meva teoria abans de publicar-la.

Com sempre,hi hauran opinions que difereixin d'aquesta, puc estar equivocat,se'm pot haver escapat alguna cosa,em puc haver begut l'enteniment durant el procés de raonament,exposició i presentació de conclusions.

Estic obert per tant,a tota reflexió madurada i intel·ligent que aporti més llum al cas!.
A veure si es compleix la dita,"4 ulls veuen més que dos".

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Bona tarda,

No acabo de saber si he entés bé el que dius en la teva explicació.
"com ell mateix treu la cinta ja col.locada i xapada a l'anterior ancoratge"

El teu company va treure la cinta, es a dir el mosquetó de la xapa, o bé la corda del mosquetó ?

A mi em va passar el segon cas, es a dir que de cop i volta, la corda que havia passat per dins un mosqueto, després de tibar la corda, va sortir-ne tota sola !!

Perquè és millor posar els dos mosquetons en el mateix sentita ?

Gràcies per la informació

Joan B

Josep Barberà. ha dit...

Hola Joan...
Perdona per no donar més detalls,intento no allargar-me massa amb les entrades(tot i que he de dir,mai no ho aconsegueixo del tot!).
A veure,el que va treure va ser el mosquetó superior de la cinta,(em refereixo al ancoratge que havia passat feia 2 mts),al agafar amb rapidesa la corda per xapar la cinta que acabava de posar(La que tenia a la cara).La exprés es va quedar penjant de la corda.

Pel que fa a la raó d'haver pres aquesta decisió,és la d'evitar que tant si vas cap a l'esquerra,com si vas cap a la dreta,cap del dos gatells quedin mirant a la roca o al parabolt mal expansionat,per exemple.Entenc que sabem com orientar els mosquetons quan s'inicia una travessa d'aquest tipus,Mirant en direcció oposada al sentit que pren l'escalada.

Joan,tot això només és una proposta que faig.Per tant puc estar equivocat...però crec que així millora la seguretat de tot el sistema,evitant en tots els casos,que es quedin oberts els moquetons,sobretot els superiors.Els que toquen la xapa!.